MENUMENU

СЕНЗОРНА СОБА

Сензорна соба (по принципу сноезелен собе) је просторија која је потпуно изолована од спољних утицаја. Опремљена је меканим подом и разноврсном опремом (ротирајућа диско лопта, рефлектор, сноп светлећих оптичких влакана, интерактивне тубе са мехурићима и рибицама, огледалске фолије, распршивачи ароме,УВ лампе и масажери).
Она представља интерактивну собу ,у којој терапеут контролише коришћење опреме и дозира стимулусе за свако чуло, прилагођавајући их индивидуалним карактеристикама сваког корисника.
На тај начин, третман у соби ће, у зависности од потребе имати ефекат умиривања и релаксације или супротно, стимулације одређеног чула.
Рад у сензорној соби пре свега намењен је деци и омладини која имају сметње сензорне интеграције, затим онима који имају тешкоће обраде свакодневних информација у целовит опажај и која манифестују необична понашања , као што су избегавање или претерано тражење додира, звука и светлосних сензација. То су деца са поремећајем аутистичног спектра, деца са недовољном менталном развијеношћу, са сензорним оштећењем,говорним потешкоћама,сметњама у учењу, проблемима у понашању , деца са поремећајем пажње и другим сметњама.