MENUMENU

СОБА ЗА КИНЕЗИТЕРАПИЈУ И МАСАЖУ

У будућем периоду, планирамо израду пројекта за опремање собе за кинезитерапију и масажу, као и квантне собе.

Значај кинезитерапије у очувању општег здравственог стања је изузетно велики.

Без физичког вежбања све структуре у организму су слабе. Слаби су зглобови и мишићи, као и органи и ткива. Као такви отворени су за бројне здравствене слабости.

Вежбама се повећава покретљивост, мишићна снага, еластичност, издржљивост, побољшава координација покрета; коригује се постура или став тела; поправљају функције већине органских система. Главни задатак кинезитерапије је јачање управо оне мускулатуре за коју је утврђено да је ослабљена. На тај начин се заправо истовремено и смањује бол и ублажава деформитет.

Кинезитерапија користи покрет као метод и важна је јер активно укључује дете. Поред тога користи се и терапија пасивним покретима посебно код деце која имају тешкоћа у одржавању мишићног тонуса.

Основни задаци кинезитерапије односе се на:

  • очување и враћање нормалне покретљивости зглобова
  • очување и враћање нормалне мишићне снаге
  • моторну едукацију –учење покрета
  • моторну реедукацију-поновно учење покрета
  • очување и враћање координације
  • деловање на централни и периферни нервни систем, кардио-васкуларни, респираторни и коштано-зглобни систем у циљу постизања максималне функционалности
  • постизање доброг психичког стања

 

У нашој школи кинезитерапија подразумева и корективно-превентивне вежбе и игре које се обављају индивидуално, а вежбе су прилагођене не само потребама и могућностима сваког детета већ и његовом тренутном функционалном и здравственом статусу.

Масажа било да је релаксациона, парцијална, антистрес или нека друга, акценат ставља на моћ додира чиме се постиже енергетски баланс, хармонизација и ревитализација организма, уравнотежавање физиолошких процеса имунобиолошког система.

Масаже потпомажу да се психомоторне сметње и ограничења или сметње у кретању ублаже или отклоне. Болови и функционална ограничења у мишићно-скелетном систему се ублажавају и нестају. Тонус коже значајно се унапређује, а организам постиже својеврсну саморегулацију.

Масажа има удела и у превенцији здравствених поремећаја тако што побољшава и појачава циркулацију крви и лимфну дренажу, одстрањује стрес, ојачава тело и чини га отпорнијим.

Масажа комбинована са ароматерапијом позитивно и стимулативно делује на централни нервни систем. Тиме се позитивно утиче на психичке процесе, односно значајно се смањују нервна напетост и стресна стања.

Сматра се да масажа и кинезитерапија “удахњује живот” организму, ма колико он исцрпљен био.