У среду, 25. III 2015. године, је у нашој школи започела акција „Рециклажни динар“, коју спроводи ЈКП „Градска чистоћа“ у сарадњи са компанијом „Секопак“ и уз подршку Секретаријата за образовање и дечију заштиту. Овом приликом школу су посетили представници ЈКП „Градска чистоћа“ госпођа Ивана Ненадовић, госпођа Мирјана Мина Цуцић и господин Горан Васић.
Школа је добила судове за одлагање рециклажног отпада – папир, картон, пластика, метал и ученици, који су предходних дана прикупљали стари папир, имали су прилику да се упознају са значајем рециклирања материјала. У склопу ове акције, а зависно од количине прикупљеног рециклажног материјала, ученици ће зарадити новац који ће се употребити за набавку дидактичког материјала и материјала за даљи креативи рад.
Као илустрација значаја рециклаже и употребе рециклажних предмета, реализована је и креативна радионица на тему израде ускршњих јаја техником декупаж и коришћењем старих делова тканине, коју је водила госпођа Марјана Несторовић. Ученици су били подељени у три групе и показали су заинтересованост за активности израде ускршњих јаја. Сви урађени радови биће изложени на продајној изложби која се традиционално организује испед Храма Светог Саве на Лазареву суботу (4. априла). Наша школа је једна од 16 школа које се баве образовањем и васпитањем деце са посебним потребама које редовно излажу радове својих ученика на овој манифестацији.
Сви ученици који су учествовали у радионици добили су поклоне које су им обезбедили представници ЈКП „Градска чистоћа“.
Акција „Рециклажни динар“ значајна је јер непосредно доприноси развоју еколошке свести, јер се деца уче зашто је важно сакупљати и раздвајати рециклажни материјал. Посредно, кроз активности ове акције, ученици развијају креативност, јер израђују различите предмете од материјала за рециклирање и тиме стичу осећај своје корисности у друштву у коме живе.
Све активности биле су и медијски пропраћене. У јутарњем програму РТВ Пинк било је директно укључење са радионице, а видео прилог са радионице урадила је и РТВ Коперникус.
Новинари и гости имали су прилику да обиђу школу и упознају се са могућностима и предностима рада у сензорној соби и у новоотвореној сланој пећини. Такође су се упознали и са пројектима за уређење школског дворишта – Исцелитељски врт и за уређење собе за сензомоторни интегративни третман, на чијој се реализацији активно ради.
Желели бисмо да се захвалимо ЈКП „Градска чистоћа“ и свима који су допринели у реализацији ове акције и, као школа отвореног срца, жељно ишчекујемо нову посету нашој школи.