У петак, 31. октобра 2014. године, школу су посетиле прва дама Србије, госпођа Драгица Николић и прва дама Македоније, госпођа Маја Иванова.
Након срдачне добродошлице и разговора, директор школе повео је гошће у обилазак, како би их упознао не само са објектом у коме се школа налази, већ и са ученицима и наставницима, као и са начинима и методама рада са децом са посебним потребама.
У току обиласка, у једној од учионица, ученици су са наставницима извели пригодну приредбу, сачињену од краћих рецитала и ритмичких тачака.
Најснажнији утисак оставио је непосредан и срдачан контакт, као и радост на лицима драгих гошћи и деце, која су у претходном периоду марљиво радила како би своју интерпретацију извела најбоље што могу.
Посета је била медијски пропраћена, а госпођа Николић, госпођа Иванова и директор школе, обратили су се медијима након завршеног обиласка.
У обраћању новинарима директор је нагласио да је у школу до сада уписано 132 ученика, од којих је 97 ученика у матичној школи, а 35 ученика у подручним одељењима, распоређеним у пет основних школа, са којима имамо добру сарадњу.
Школу похађају деца са сметњама у интелектуалном развоју, аутизмом и вишеструком ометеношћу.
Школа је основана 1966. године, до данас је више пута мењала своје седиште, а на садашњој адреси, Призренска 37, налази се од 2010. године.
Школа са успехом ради већ 48 година, трудећи се да излази у сусрет свим потребама деце и родитеља, али и да локалној заједници приближи могућности које ова деца поседују. Последњих година школа је посебно поносна на оснивање стручног мобилног тима и резултате рада кроз сарадњу са 16 основних школа са територије Општина Земун и Сурчин, као и са Предшколском установом „Др Симо Милошевић“.
Наши дефектолози, у оквиру стручног мобилног тима, дефектолошким и логопедским третманом обухватају децу из вртића и ученике из школа сарадника којима је потребна додатна подршка у раду. До сада је обухваћено 130 деце.
О посети првих дама директор је изјавио: „Велика нам је част што Госпођа Николић трећи пут обилази школу и што јасно види шта радимо. Долазак супруге председника Македоније ће нам значити у повезивању са македонским специјалним школама“.
Госпођа Драгица Николић је новинарима рекла да је школа у Земуну пример како треба да се приступи деци са посебним потребама, која се, захваљујући адекватном третману после извесног времена, мењају и постају социјализована.
„Децу из ове школе, која су боравила овде, можете слободно одвести у редовне школе, да се социјализују са другом децом. То је оно што желимо, инклузију у свим школама. Оно што бих нагласила једа ова деца треба да иду даље, када заврше у овој школи образовање“, рекла је Николић.
Како је истакла госпођа Николић, потребно је направити средњу школу за децу која имају сметње у развоју на овој територији, а са тим се сложио и директор школе указавши на потребу отварања средње школе за коју иначе постоји елаборат и додао да на територији Земуна и Сурчина не постоји таква школа.
„Писали смо Министарству просвете и надам се да ће имати слуха, јер су ова деца, када заврше осми разред, углавном затворена у кући и нигде нису укључена“, рекао је директор.
Супруга председника Македоније Маја Иванова изразила је задовољство што је у току званичне посете Србији имала прилику да посети школу.
http://www.tanjug.rs/videodet.aspx?galID=144205&videoID=829793