У петак, 19. новембра обележили смо Међународни дан дечака. Овај дан први пут обележен је 1999. године на Тринидаду и Тобагу. „Циљеви прославе укључују фокусирање на здравље, побољшање родних односа, промовисање родне равноправности и истицање позитивних узора“.

Читали смо песме и приче о дечацима који помажу својим родитељима, какви су кад су болесни, кад су талентовани за спорт, свирање инструмената, певање, играње. Прочитали смо и две песме Јована Јовановића Змаја у којима је описао другачије дечаке, дечаке као што су лењи Гаша и Лаза – материна маза. Те песме и приче биле су инспирација за ликовне радове, које смо поставили на паноу.

А какви су дечаци у нашој школи? Девојчице су рекле да су добри другови, да, као и оне, добијају награде за ликовне и керамичке радове, лепо певају у хору, одлично глуме и рецитују, играју у ритмичкој секцији. Понекад су немирни, причају на часу, забораве свеске и да ураде домаћи задатак, наљуте се и посвађају са њима или измећу себе, али и опросте и помире се. Свима је најважније да су најбољи на спортским такмичењима када освајају медаље, пехаре и захвалнице, које су смештене у бројним стакленим витринама у холу, и појединачно и као чланови екипа.
И баш смо поносни и на њих и на наше девојчице!

Ауторка текста: Ксенија Петровић, библиотекарка

Оставите одговор