У школи је јуче одржана, четврта по реду, трибина стручног мобилног тима школе, под називом „Врсте третмана и услуга у реализацији програма додатне подршке“.
Трибини је присуствовало 50 гостију (представника основних школа, предшколских установа, родитеља деце која имају потребу за додатном подршком, представници општинског већа ГО Земун, представници интерресорне комисије, као и центра за социјални рад из Земуна и Сурчина).
Скуп је отворио Салим Горанац, директор школе. Он је нагласио да су чланови стручног мобилног тима пружали подршку у 15 основних школа и у објектима ПУ „Др. Сима Милошевић“ из Земуна и да је подршком било обухваћено око 180 ученика/деце. Такође, напоменуо је да је рад чланова тима волонтерски, тј. на добровољној бази, јер сви дефектолози који су чланови тима имају пуно радно време у школи. Али, због најбољег интереса за децу којој је потребна подршка, школа је пронашла модел на који начин ће је спровести у пракси. Такође је нагласио да и поред неколико обраћања Министарству просвете и школској управи, није било слуха за одобравањем нових радних места за дефектологе, што јесте реална потреба, с обзиром на податке о броју деце којој је пружена додатна подршка, као и подацима интерресорне комисије о броју деце/ученика који би тек требало да буду обухваћени подршком.
Присутне је затим поздравила Јелена Милекић, координатор Стручног мобилног тима и најавила план активности трибине.
Са врстама третмана и услуга у реализацији програма додатне подршке, гости су упознати путем видео прилога, који ће бити постављен на сајт школе. У видео прилогу, презентован је досадашњи рад стручног мобилног тима, а затим и пројекти које је школа реализовала и које планира да реализује у најскоријем периоду, а тичу се опремања кабинета и простора у оквиру терапеутско-рехабилитационог блока, а у циљу побољшања квалитета живота наших корисника и унапређења услуга које школа нуди (кабинет за говорно језичке поремећаје, сензорна-сноезелен соба, соба за сензомоторноинтегративни третман, слана пећина, соба за кинезитерапију и масажу, квантна соба-соба за биотерапију, као и школско двориште у склопу кога је и исцелитељски врт). Приказан је и прилог о програму „Растимо уз плес“, чији је аутор Дечја плесна асоцијација из Београда, на челу са Радомиром Батом Крсмановићем, а који школа реализује у сарадњи са ПУ „Др. Сима Милошевић“ из Земуна. Акценат у прилогу стављен је на терапијску улогу плеса.
Након видео прилога, уследила је дискусија и коментари гостију. Утисци присутних били су веома позитивни.
Колеге из партнерских школа похвалиле су досадашњу сарадњу са нашим стручним мобилним тимом и истакли да је овакав вид сарадње од огромног значаја за учитеље, наставнике и стручне сараднике који у школама имају децу са сметњама у развоју.
Др. Мира Радовић, председница интерресорне комисије са територије општине Земун дала је веома позитивну оцену раду нашег тима, а на основу досадашњег искуства у сарадњи са школом, као и на основу праћења деце којима је пружена додатна подршка. Похвалила је несебично ангажовање наших стручњака и нагласила да су резултати рада са децом/ученицима и те како видљиви.
Присутни гости, представници установа, предали су спискове потреба за пружањем додатне подршке, које ће чланови тима размотрити на следећем састанку.
По завршетку дискусије, организовано је послужење за госте и обилазак школе.
Дружење је завршено у изузетно пријатној атмосфери, уз разговор, размену информација и договор о даљој сарадњи.